Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 02.12.2017 tarihli ve 30258 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması ve Doğrulayıcı Kuruluşların Akreditasyonu Tebliği, 12.09.2024 tarihinde yayınlanan 32660 sayılı Resmî Gazete ile değişikliğe uğramıştır. Bahse konu değişiklikler özet olarak aşağıdaki maddeleri içermekte olup Tebliğin tamamına ve eklerine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir.
  • MEDAS: Merkezi elektronik doğrulayıcı kuruluş atama sistemi olarak tanımlanmıştır.
  • Doğrulayıcı kuruluş, toplam doğrulama süresini EK-3’te yer alan hususlara göre belirler hükmü gelmiştir.
  • İşletmeler, yapılacak sözleşmelerde ve doğrulama süreçlerinde bu Tebliğde belirtilen adam-gün sürelerine ve doğrulama ücretleri ile tarafsızlık ve bağımsızlık kurallarına uymak zorundadır ifadesi eklenmiştir.
  • Tebliğin 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “asgari sürelerden az olmamak kaydıyla” ibaresi “süreler dahilinde” olarak değiştirilmiştir
  • Doğrulayıcı kuruluşlar, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi işletmeler/tesisler için altıncı fıkra hükümlerine bakılmaksızın her doğrulama döneminde stratejik analiz saha ziyareti gerçekleştirmekle yükümlüdür ifadesi eklenmiştir.
  • İşletmeler/tesisler MEDAS başvurularını, doğrulaması yapılacak sera gazı emisyon raporunun ait olduğu yılın 15 Eylül tarihine kadar yapmakla yükümlüdür. Başvuruların tamamlanmasını müteakip MEDAS tarafından doğrulama iş atamaları gerçekleştirilir. İşletmeler/tesisler, doğrulama sözleşmelerini 15 Ekim tarihine kadar imzalamakla yükümlüdür. Bununla birlikte 4734 sayılı Kanuna tabi işletmeler/tesisler açısından doğrulama hizmetinin alınması iş ve işlemleri MEDAS kapsamı dışındadır. Ancak 4734 sayılı Kanuna tabi olan işletmeler/tesisler, doğrulayıcı kuruluşu seçerken, bu kuruluşun imkânlarını, uzmanlık ve deneyimlerini dikkate almak ve doğrulama süreçleri konusunda bu Tebliğde belirtilen hükümlere uygun davranmak zorundadır ifadesi eklenmiştir.
  • Doğrulayıcı kuruluşların, bu Tebliğ hükümlerine aykırı davranan bir personeli tespit etmesi durumunda, bu durumu beş iş günü içerisinde TÜRKAK’a ve Bakanlığa bildirmesi zorunludur ifadesi getirilmiştir. 
  • Akredite edilen, kapsamlarında değişiklik yapılan, akreditasyonu askıya alınan veya geri çekilen doğrulayıcı kuruluşlara ilişkin bilgiler TÜRKAK tarafından yayımlanır ifadesi eklenmiştir.

Ek: Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması Ve Doğrulayıcı Kuruluşların Akreditasyonu Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin tamamına ulaşmak için tıklayınız.