Avrupa Birliği'nin (AB) araştırma ve yenilikçilik alanında temel mali destek aracı olan Ufuk Avrupa Programı, 95,5 milyar avro hacmindeki bütçesiyle dünyanın en iddialı sivil Ar-Ge ve yenilik programıdır. 2021-2027 döneminde uygulanacak Program kapsamında pazar yaratma potansiyeline sahip yenilikçilik faaliyetleri başta olmak üzere, araştırma, geliştirme ve teknoloji alanlarında sağlanacak destekler ile AB'nin küresel rekabet edebilirliğinin arttırılması hedeflenmektedir. Ufuk Avrupa kapsamında desteklenen araştırma ve yenilikçilik faaliyetleri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Amaçları ve Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası hedeflere ulaşılmasına da katkı sağlamaktadır.
Ufuk Avrupa Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından misyonlar oluşturulmuştur. Misyonlar karşı karşıya olduğumuz zorlukların bazılarına belirli bir bütçe ile ve belirlenmiş bir sürede çözümler sunmayı amaçlamaktadır.
Komisyon Tarafından Belirlenen Ufuk Avrupa Programının 5 Misyonu:
- Kanser Misyonu: Conquering Cancer: Mission Possible
- İklim Değişikliği Misyonu: Accelerating the transition to a climate prepared and resilient Europe
- Okyanus ve Sular Misyonu: Regenerating our Ocean and Waters
- İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu: 100 Climate-Neutral Cities by 2030 - by and for the citizens
- Toprak Sağlığı ve Gıda Misyonu: Caring for Soil is Caring for Life
Önerdiği projede belirtilen araştırma görevlerini gerçekleştirebilecek operasyonel ve mali uygunluğa sahip herhangi bir gerçek veya tüzel kişi (KOBİ’ler, sanayi kuruluşları, araştırma merkezleri, üniversiteler, kamu kuruluşları, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar) Ufuk Avrupa Programı'na başvuru yapabilir. Program kapsamında çoğunlukla en az üç farklı kuruluşun oluşturduğu çok ortaklı projeler desteklenmektedir.
Bu programlardan Ufuk Avrupa (Horizon Europe) Türkiye koordinatör kurumu TÜBİTAK’dır.
Ufuk Avrupa Türkiye
Güncel Çağrılar