Döngüsellik; sürdürülebilirliği ifade eden önemli bir özellik ve sürdürülebilirlik boyutlarının tümünde geçerli bir yaklaşımdır. “Üret-tüket-at” olarak tanımlanan doğrusal ekonomik sistem, yerini daha az ve daha akıllı tüketimi öngören döngüsel sisteme bırakmaktadır. Kaynakların sınırsız olmadığı gerçeğine dayalı olarak, ekonomide doğrusal sistemden döngüsel sisteme geçiş hızlanmaktadır.
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) odağında döngüsellik bulunur. Döngüsel ekonomik sistem; üretim ve ürün yaşam süresi arasında kurulan direkt ilişkiden dolayı, sürdürülebilirlik yaklaşımları içinde özel bir yere sahiptir. Her bir kaynağın, malzemenin, enerjinin daha az tüketilmesi ve daha verimli kullanılması sistemin ana unsurlarındandır. Döngüsel ekonomik sistem, özetle, “tekrar kullan, tekrar değerlendir, temiz enerji, temiz çevre, insanca yaşam, uzun ömürlü ürün ve sıfır atık hedefi” gibi temel amaçlar üzerine kurgulanmıştır. Bu amaçlara gerçek anlamda uyulduğunda, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması mümkündür.
Klasik Anlamda Düz ve Döngüsel Ekonomik Sistemler
SKA’ları çerçevesinde, her işletmenin üretim süreçleri nedeniyle sorumluluğu daha da artmaktadır. Her üretici, ürünün yaşam döngüsündeki her aşamayı izlemek, gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak, kaynakları etkin kullanmak ve sorumluluk taşımak zorundadır. Bu sistemde, ürün bazlı yaşam döngüsü (beşikten beşiğe- cradle to cradle) analizi önemli bir adımdır. Değer zincirindeki tüm tedarikçi ve paydaşların katılımı, başarılı bir döngüsel sistem oluşumu için gereklidir. Türkiye’nin makinecileri döngüsellik alanındaki ihtiyaçların bilincindedir. Sürdürülebilirlik boyutlarında gereken adımları atmak üzere hazırlıklarını sürdürmektedir.