Ticaret Bakanlığı tarafından 30 Temmuz 2024 tarihinde lansmanı gerçekleştirilen ve başvuruya açılan Responsible programı ile şirketlerin Yeşil Mutabakata uyum sağlamaya yönelik danışmanlıkları destekleniyor. 

Responsible® Programı’na, cari yıldan önceki son üç takvim yılında toplam 300.000 ABD Doları ve üzeri ihracat yapan imalatçı ve ihracatçı şirketler başvuru yapabilir. İhracat tutarı hesaplanırken (ihraç kayıtlı satışlar hariç) organik bağın bulunduğu şirketlerin yaptığı ihracat da dahil edilir. Bakanlık başvuruyu değerlendirir, destek kapsamına alabilir ya da reddedebilir. Destek kapsamına alınan şirketler destekten faydalanabilir. 

Şirketler tarafından Yeşil Mutabakata uyum projesi kapsamında alınan belirli danışmanlık hizmeti giderleri; 5 yıl süresince, %50 oranında ve toplam 10.000.000 TL'ye kadar desteklenebilir. Yeşil Mutabakata uyum projesi, süreç içinde gelişen 3 fazdan oluşmaktadır.

2024 yılı itibarıyla 10.000.000 TL olarak belirlenen destek üst limiti, her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncellenir.

Responsible® Markası; şirketin, Bakanlık tarafından belirlenen vizyon, çevre, sosyal ve yönetişim bazlı kriterler sisteminde, belirli seviyenin üzerinde farkındalık, olgunluk ve kapasiteye sahip olduğunu gösterir. Üretici ve tüketicide sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratmaya yönelik bir marka olup; bir garanti ya da akreditasyon belgesi değildir. Belirli yetkinlik seviyesinin üzerinde olduğu tespit edilen şirketlere Bakanlık tarafından 5 yıl süreyle Responsible® etiketini kullanım izni verilebilir.

Programı’na başvurmak isteyen şirket öncelikle Responsible® Portalı’nda kullanıcı hesabı açar. Ön değerlendirme setini doldurarak ön değerlendirme karnesini oluşturur. Yine portal üzerinden, başvuru formu doldurur. Aşağıdaki belgelerle birlikte Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden başvurusunu Bakanlığa gönderir. 

Başvuru belgeleri:
  • Başvuru Formu
  • Hazine ve Maliye Bakanlığını Muhatap Taahhütname
  • Beyanname
  • Kullanıcı Taahhütnamesi
  • İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğinden temin edilen, şirketin son 3 takvim yılındaki ihracat performansını gösterir Performans ve Güvenilirlik Formu
  • Güncel sürdürülebilirlik raporu (varsa)
  • Responsible® Ön Değerlendirme Karnesi
  • Kapasite Raporu
Responsible portalı için tıklayınız
Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğine İlişkin Genelge için tıklayınız