Türkiye’de döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülecek Yeşil Dönüşüm Destek Programının uygulama usul ve esasları belirlenmiş ve Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği 26/07/2024 tarih ve 32613 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

Yeşil Dönüşüm Destek Programı başvuru sayfası: https://yesildonusum.sanayi.gov.tr/

Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamında; 
  • Programa sadece imalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir. 
  • Program kapsamında başvuruların alınması, yol haritası raporu ve projelerin değerlendirilmesi, izleme ve revizyon süreçleri ile projelere ilişkin karar alınması iş ve işlemleri, bilgi akışı ve iletişim, program portalı aracılığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütülür. 
  • Yatırımcı, yeşil dönüşüm stratejisi çerçevesinde tesis bazında yürüteceği yeşil dönüşüm uygulamalarını içeren yol haritası raporunu hazırlar. 
  • Yatırımcı, yol haritası raporunda, başvuruda bulunduğu proje için miktarsal veya oransal olarak somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren bir veya birden çok proje hedefi belirler. 
  • Yatırımcı, yol haritası raporunun uygulama sürecinde gerçekleştirilmek üzere en az bir tane proje sunar. 
  • Desteklenecek projeler, imalat sanayisinde faaliyet gösteren üretim tesisi ve yardımcı birimlerle sınırlı kalmak kaydıyla proje hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilir. 
Detaylı bilgi için tıklayınız.
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği’nin tamamına ulaşmak için tıklayınız.