Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nin 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe aldığı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) sanayi kolları için artan bir SKDM ücreti yüküne sebep olmaktadır.
Türkiye’nin kendi Emisyon Ticaret Sistemini uygulaması SKDM’ye bağlı maliyetleri ETS gelirleri olarak içselleştirmesini sağlayacak ve daha düşük karbon emisyonu ile üretim teknolojilerinin tercih edilmesi ile Avrupa Birliği ile ticaretimizde ihracatçılarımıza rekabetçilik konusunda bir adım önde olma fırsatı sağlayacaktır.
Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (EU ETS) ve ulusal karbon fiyatlandırma senaryoları doğrultusunda Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının Türkiye ekonomisi ve belirli sektörler üzerindeki olası etkilerinin analiz edildiği “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının Türkiye Ekonomisine Potansiyel Etkileri” isimli çalışma Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) katkıları ile hazırlanmıştır.
Çalışma sonuçları SKDM’den en çok etkilenecek ilk iki sektörü demir-çelik ve ardından çimento sektörü olarak görülmektedir. Analizler Türkiye’de hazırlık çalışmaları yürütülmekte olan ulusal karbon fiyatlandırma uygulamasının SKDM maliyetlerini düşüreceğine işaret etmektedir.
Raporu okumak için tıklayınız.